Derfor elsker vi thai-mat

Home  /  Den kulinariske skole  /  Derfor elsker vi thai-mat

On mai 21, 2019, Posted by , In Den kulinariske skole, With Kommentarar avslått på Derfor elsker vi thai-mat

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor utenlandsk mat har skapt furore i norske hjem siden vi begynte å importere matvarer fra utlandet. I et land hvor klimaet alltid har vært hardt, og ikke nødvendigvis ideelt for dyrking av eksotiske råvarer, kunne husmannskosten være vanskelig å få ned. Derfor ble fort nye utenlandske impulser svært populære. Vi begynte å se oss lei av den norske tradisjonsmaten i løpet av 1970- og 80-årene, og omfavnet således nye eksotiske smaker.

Det finnes utallige eksempler på utenlandske mattradisjoner vi har falt for, og blant dem finner vi thailandsk mat. Selv om mange oss av fortsatt sverger til bruk av kniv og gaffel, snarere enn pinner som asiatiske retter ideelt skal spises med, når vi er på thailandsk restaurant, elsker vi det thailandske kjøkkenet. Som folkeslag er vi kanskje mer vant til sterk kulde enn sterkt krydret mat, men tanken på varme, thailandske retter får tennene våre til å løpe i vann.

Thai-mat byr på en delikat blanding av søtt, syrlig og salt, men ikke for syrlig til at vi lar oss avskrekke. Dette gir fargerike retter med fargerike smaker, som kiler smaksløker hos både store og små. Selv om thai-mat ofte inneholder en del chili, liker også norske barn de barnevennlige rettene som de ulike thai-restaurantene rundt om i landet kan by på. Flere thailandske spisesteder kan skryte av å ha stamgjester bestående av hele familier.

Lag thailandsk mat hjemme

Vi kan ikke spise ute hver eneste kveld, ettersom det åpenbart ville svidd lommeboken. Et lån fra https://www.centum.no bør du dessuten heller bruke på andre ting. Det er imidlertid lett å la seg inspirere når du har vært på thai-restaurant og smakt på det de har å by på. Når du skal lage mat hjemme, enten det kun er til deg selv eller hele familien, finnes det nok av ukompliserte thai-retter du kan lage som både er sunne og gode. For eksempel crispy duck er lett fordøyelig for de minste.

Her tar du biter fra stekt and og steker de i ovnen til de blir sprø. Disse bitene puttes så oppi små pannekaker, sammen med finhakket agurk, hoi sin-saus og vårløk. Ingrediensene er heller ikke vanskelig å oppdrive, og dagligvarebutikker er for tiden oppmerksomme på den stadig større etterspørselen av utenlandske sauser og kryddere. Særlig i såkalte innvandrerbutikker finnes det flust med ingredienser som gjør det mulig å få seg en thailandsk opplevelse hjemme på eget kjøkken.

Thai-mat er, i likhet med mat fra mange forskjellige land langt borte, i et helt annet matunivers enn det vi tradisjonelt sett har vært vant til her hjemme. Det er derfor vi liker det. Å spise thailandsk mat her hjemme lar oss oppleve litt av det vakre asiatiske landet, fra en restaurant eller fra vårt eget hjem.

incart-lite