De kulinariske farger

Home  /  Kulinarisk verden rundt  /  De kulinariske farger

On juni 28, 2019, Posted by , In Kulinarisk verden rundt, With Kommentarar avslått på De kulinariske farger

De beste matretter setter instinktene i høygir og utfordrer våre smaksløker og luktesanser. Men kulinariske matretter setter også i gang visuelle inntrykkene. Det er farger i alle mulige nyanser og sjatteringer. Og de kulinariske fargene er forskjellig fra kjøkken til kjøkken og de ulike råvarene. Og de eksotiske matfatene bugner av farger, lukter og spennende smaker.

Grønt

Det er en grunn til at det heter grønnsaker, da de fleste blader og salater er grønne. Grønt symboliserer livet og naturen. Noe mer naturlig finner vi ikke. Det betyr jo også at mat i grønne nyanser har er livgivende og fruktbare. Grønt finnes i alt fra squash til kål, men sjelden på andre typer mat. Pesto for eksempel er en italiensk saus som er laget av krydder og nøttekjerner.

Rødt

Rødt er selve symbolet på kjærlighet og lidenskap, og i matfatet finner man mange kulinariske farger med rødt. Kjøtt og en rekke forskjellige grønnsaker, slik som chili, paprika, tomater og frukt, epler, druer og bær som jordbær og bringebær. Røde matvarer skal visstnok være godt for hjertet og gi energi. Det er ikke uten grunn at rødbeter er sunt, med både fullt av antioksidanter og magnesium.

Gult

Det er mange matvarer som har nyanser av gult. Både bananer og sitroner er proppfulle av viktige næringsstoffer som vitaminer og fiber. Gult er en varm farge som symboliserer både solens energi og rikdom. Den kulinariske gulfargen er svært viktig, da den er så omfattende i mange sunne råvarer. Mais, potet, mel, linser, ost og bønner er alle viktige råvarer som blir de beste måltider.

Andre farger i mat

Det som er så utrolig med mat, er at det finnes mange forskjellige kulinariske farger. Selv om svart går igjen i bær og krydder, finnes også lilla, blå, rosa, oransje, brun, hvit og grå. Alle fargene i regnbuen må være med i en kulinarisk opplevelse.

Dette gir gjestene en ekstra dimensjon i matopplevelsen. Ikke bare er det godt for kroppen, men sjelen trenger også farger i mat. Det gir dem en kulinarisk opplevelse som ikke bare kan være en høyde i dagen, men også et minne for livet. Slike opplevelser kan også være livsbekreftende og gi mennesker minner som de vil koble direkte mot opplevelsen. Dette er kulinariske farger en bekreftelse på.

incart-lite