Kulinarisk mat i et krigsherjet land

Home  /  Kulinarisk verden rundt  /  Kulinarisk mat i et krigsherjet land

On januar 15, 2019, Posted by , In Kulinarisk verden rundt, With Kommentarar avslått på Kulinarisk mat i et krigsherjet land

Jeg har tidligere sett nærmere på om det kulinariske kjøkken er representert i det afrikanske kontinent, og fant flere restauranter representert på en liste over verdens mest lukseriøse restauranter 2018. Jeg tenkte at det kan være interessant å se på land som er i krig og som har vært det i en årrekke. Jeg tenkte at Kongo, et land med minst 20 års krig og konflikt, kan være spennende å titte litt nærmere på. Pr 12. april 2018, sier NRK tv-kanal at 13 millioner mennesker er i behov av nødhjelp og at flere tusen har blitt drept siden 2016; president Kabilas mandat gikk ut, men han nektet å gå av og mye vondt har skjedd i kjølvannet av dette. 1.4 millioner er drevet på flukt i kasai-regionen. Det norske utenriksdepartement fraråder innreise til 11 provinser i Kongo og skriver på sin nettside at innreise til områder utenfor disse provinsene frarådes dersom det ikke er strengt tatt nødvendig.

Jeg prøvde å finne ut om Kongo er representert på listen over luksusrestauranter, men ikke overraskende var ikke landet å finne der.

Den australske kokken Sean Conolly som har åpnet 6 restauranter i 3 av verdens hjørner, den nyeste restauranten hans befinner seg i Dubai. Han er rik på utnevnelser i Australia og New Zealand. Gjennom et tv program fra 2011, tilgjengelig i kortversjon på SBS; australsk tv-kanal, orienterer Conolly seg mot Kongo på den trygge måten; på lang avstand fra Kongo gjennom en kongolesisk familie som har bosatt seg i Australia. Programmet handler om at Conolly spiser med familier og fokuserer på deres mat og kultur; som han sier-«før de forsvinner for alltid». Vi får ikke vite noe om kvaliteten på maten, men det minner lite om en kulinarisk sensasjon. Likevel besøker han dem og dokumenterer meget interessert hvordan de lager mat i en bakgård. Settingen han filmer minner oss mest av alt om hvordan mange tv-kokker gjør det nå om dagen. De går ut i naturen, tar med seg kokeplatene og lager mat der mens kameraene går. Den kongolesiske kona vi får møte lager mat side om side med en bjeffende hund, med barn og mann som sitter på et teppe på bakken bak henne. Retten Ngaingai httpser en grønnsaksrett fra en plante som er i slekt med hibiscus. Conolly spør med stor interesse hvilke ingredienser som blir tatt i bruk i retten.

Noe reportasjer av nyere dato fra Kongo gjort av kjente journalister/kokker, kan jeg ikke finne. Det sier kanskje litt om at den kulinariske situasjonen i Kongo henger tett sammen med økonomi og politisk stabilitet. Betyr dette at Kongo ikke har et kulinarisk kjøkken? Betyr dette at kulinarisk kun er det kjente, det berømte; det folk har lest og sett reportasjer om? Antakelig ikke. Det finnes garantert noen fantastiske kokker i hjemmene/distriktene, ukjente for internett, ukjente for enhver journalist. Noen som har litt bedre råd enn de andre. Noen som er flinke med ressursene og får tak i matvarer de trenger for å lage et utsøkt måltid. Synd vi ikke vet bedre.

incart-lite