Strømpriser og matlaging

Home  /  Den kulinariske skole  /  Strømpriser og matlaging

On oktober 21, 2022, Posted by , In Den kulinariske skole, With Kommentarar avslått på Strømpriser og matlaging

Strømprisene går i taket, ikke bare i Norge men i mange land i Europa. Noen prøver å spare penger ved å lage færre varme måltider, andre velger å bruke mer strøm om nettene og mindre om dagen. Men det kan jo ikke være slik at man skal stå og lage middag midt på natten, bare for å spare strøm. Mat er jo også viktig.

Er middagen i fare?

Middagen er kanskje det dyreste måltidet, både målt i matpriser og strømpriser. Ved middagstid skal veldig mange lage mat samtidig, og når mange bruker strøm samtidig, blir prisene høye. Når matprisene også øker, spør mange seg om de faktisk har råd til å spise varm middag hver dag. Slik skal det selvsagt ikke være, og middagen er nok ikke det rette stedet å spare strøm, selv om det er et par triks du kan ta i bruk for å lage maten mest mulig effektivt.

Skaff deg en oversikt

Noe som virkelig kan hjelpe deg med strømsparingen, er smartteknologi. Strømselskapet Tibber kan gi deg gode tips til å spare strøm i hverdagen. Velger du Tibber som strømleverandør, får du full oversikt over hva strømmen du bruker går til. Da blir det også enklere å spare der det er mulig. For eksempel kan du slå av lyset litt oftere, senke romtemperaturen litt og alltid slå av apparater som ikke er i bruk. Det er rett og slett slik at Tibber hjelper deg å redusere strømregningen, uten at du trenger å spise knekkebrød til alle måltider. Du kan også sjekke om du kan få støtte til energisparing i hjemmet.

Varm maten effektivt

Som allerede nevnt, kan du være mer effektiv når du lager mat. Et godt tips til å spare strøm, er å bruke lokk på kasseroller og stekepanner. Velg også en plate som passer til kjelen eller pannen du bruker. Hvis platen er større enn kjelen/pannen bruker du unødvendig mye strøm. Husk også at mange ting kan koke eller steke ferdig på ettervarmen. Det betyr at du slår av varmen på platen før maten er helt ferdig, for kasseroller og panner holder seg varme lenge etter at strømmen på plata er slått av. Pasta kan ofte fint kokes på ettervarmen.

Ikke tøm ut kokende vann

Når du har kokt pasta, ris eller poteter, bør du ikke tømme ut det kokende vannet rett etter at maten er ferdig. La heller kasserollen stå slik at vannet varmer opp rommet. Det sparer kanskje ikke mange kronene, men alt hjelper. Det smarteste du kan gjøre, er å få en oversikt over det du bruker strøm på. La Tibber hjelpe deg, slik at det blir enklere å spare strøm uten at det trenger å gå ut over matlagingen.

incart-lite