Legg vekk mobilen når du spiser

Home  /  Den kulinariske skole  /  Legg vekk mobilen når du spiser

On desember 31, 2021, Posted by , In Den kulinariske skole, With Kommentarar avslått på Legg vekk mobilen når du spiser

Et måltid kan være samlende og hyggelig, selv om det bare er snakk om en helt vanlig hverdagsmiddag. Dessverre er det ikke lenger noen selvfølge at familien sitter samlet rundt bordet og snakker sammen. Noen ganger er det ikke tid til å spise sammen, fordi alle har hvert sitt de skal rekke. Andre ganger sitter alle rundt bordet, men har blikket festet på hver sin skjerm. Da uteblir den gode samtalen, og måltidet blir ikke lenger dagens samlingspunkt.

Fokuser på maten

Det er en god huskeregel å legge vekk alt av skjermer når familien skal spise middag. Gjør middagen mer spesiell gjennom å snakke sammen. Bruk gjerne tiden til å fortelle om dagen, og sørg for at alle får snakke om det de har opplevd. I en travel hverdag er det ekstra viktig at familien har slike fellesstunder, selv om dere kanskje bare rekker å spise ett måltid sammen i løpet av dagen. I helger og på fridager bør dere ta dere tid til å spise alle måltider sammen. Oppdag hvordan dette faktisk kan binde familien tettere sammen.

Vær en tilstedeværende gjest

Når du er på besøk hos andre, er det enda viktigere å legge vekk mobilen, ikke bare når dere spiser, men helst det meste av tiden. Bruk tiden til å snakke med dem du besøker. Det samme gjelder selvsagt når du selv får besøk. Er du invitert til et måltid, bør du slå av mobilen mens dere spiser. Det kan være lurt å ha en ekstra iphone lader i lomma eller i veska, slik at du kan lade mobilen mens dere spiser. Da får du gjort to ting på én gang. En ekstra lader bør også ligge andre steder der du ofte oppholder deg, for eksempel på kjøkkenet. På den måten kan du lade mobilen mens du lager mat. For det er også en nytelse å være helt til stede mens du lager maten. Da blir det lettere å få den helt perfekt.

Fordeler med å fokusere på maten

Ved å fokusere på maten, spiser man ofte mindre. Hvis andre ting tar oppmerksomheten bort fra maten, er det lettere å spise for mye, fordi det er vanskeligere å merke når man er mett. Å være oppmerksom mens du spiser kan dermed bidra til vektreduksjon eller til at du unngår å gå opp i vekt. Spis derfor i ro og mak. Konsentrer deg om maten. Ta deg tid til å nyte og kjenne smaker og lukter, og ta gjerne pauser mens du spiser. Å spise langsommere er dessuten sunt for fordøyelsen, fordi det blir lettere å spise passelig mye, i stedet for å spise seg stappmett. Hastverk ved middagsbordet er uunngåelig noen ganger, men prøv å ta deg tid til å sitte ned og nyte maten. Det kommer både du og familien til å sette pris på i lengden.

incart-lite